Handengym (MRT)

In deze workshop krijg jij handvatten om de fijne motoriek van alle kinderen in de klas te stimuleren. De gekozen oefenstof is praktisch toepasbaar, leuk en daagt uit tot bewegen.

Na het volgen van deze workshop kun je de aangeboden stof direct in de klas toepassen (een basis-set van geschikte materialen in een handige box wordt verstrekt tijdens de workshop).

Schrijf je in!


MRT handengym

Een fenomeen dat we steeds vaker zien op scholen; het handschrift dat steeds lastiger leesbaar wordt. Óf leerlingen in groep 3 waarbij de handschriftvoorwaarden nog niet aanwezig zijn als zij beginnen met schrijven.

Niet alleen bij de leerkracht maar ook bij de leerling gaat dit gepaard met een hoop frustratie. Die ene leerling die altijd als laatste klaar is met schrijven, de leerling die tijdens het schrijven altijd kramp in de hand heeft óf de leerling die met het puntje van zijn tong uit zijn mond zit maar waarvan de woorden toch onleesbaar zijn.

Met deze workshop willen wij leerkrachten handvatten bieden om op een leuke en effectieve manier aandacht te besteden aan het verder ontwikkelen van de fijne motoriek in het klaslokaal.

Tijdens de workshop ‘Handengym’ gaan we in op het belang van de fijne motoriek, hoe deze ontwikkelt en hoe deze te stimuleren. Wij laten jou kennismaken met onze fijne motoriek-box, laten u ervaren wat deze materialen doen, hoe u deze kunt inzetten en hier met de hele klas mee kan werken. Wij doen je graag ideeën aan de hand om de fijne motoriek nog verder te stimuleren in jouw klas/school met bijvoorbeeld een fijn motorisch lab.

 

MRT handengym bestaat uit:

 1. Belang van fijne motoriek:

  Een kort stuk met theorie over onder andere de ontwikkeling van de fijne motoriek, het verloop daarvan en waarvoor dit in het dagelijks leven nodig is. Hierin komen bijvoorbeeld de schrijfvoorwaarden aan bod, hoe we deze schrijfvoorwaarde kunnen ontwikkelen en hoe je kunt zien of deze ver genoeg bij leerlingen ontwikkeld zijn om het schrijven daadwerkelijk succesvol te laten verlopen.

 2. Fijne motoriek-box:

  Graag delen wij onze ideeën over hoe de fijne motoriek gestimuleerd kan worden en met welke materialen dit kan. Graag reiken wij een aantal van deze materialen uit en kunt u zelf ervaren wat deze materialen doen, hoe ze in te zetten zijn en hoe dit met de hele klas tegelijkertijd gedaan kan worden.

 3. Inrichting/organisatie in de klas:

  Leer hoe je snel en effectief de ruimte kunt inrichten en opruimen, zonder in te leveren op kwaliteit. Ontdek handige tips en trucs voor een soepele overgang tussen oefeningen en activiteiten.

 4. Fijne motoriek stimuleren gedurende het schooljaar:

  Het met regelmaat aanbieden van activiteiten om de fijne motoriek te ontwikkelen gebeurt vaak al op school. In dit deel van de workshop krijgt u extra handvatten en kijken we per situatie wat er mogelijk is om de ontwikkeling van de fijne motoriek nog meer terug te laten komen tijdens het schooljaar. Misschien is er bij u in de klas/school wel ruimte voor een fijn motorisch lab. Wij doen u graag ideeën aan de hand om de fijne motoriek nog verder te stimuleren in uw klas/school.